Календар оновлень:

Події міста:12.08.2022, 17:00
Полтавцям до відома:12.08.2022, 13:08
Документи:08.07.2022, 09:43
Заяви прес-служби:30.05.2022, 13:37
Відеоблог:09.04.2019, 16:04
 
Останнє оновлення: 12.08.2022, 17:00
ГородянамЦ Н А П Для юридичних осібДля бізнесу та інвестора For foreign visitorse-gov
Петиція Публічна інформація МістоМіська владаПодії міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

05.07.2022, 14:11

Отруєння грибами (інтоксикація грибами) виникає після вживання грибів, що містять токсини. Існують тисячі видів грибів, із них близько сотні може спричинити симптоми отруєння, а до 20 видів грибів у наших широтах потенційно загрозливі для життя людини при споживанні.

Понад 95% випадків інтоксикації грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Тому важливо збирати лише відомі сорти грибів, не ризикувати здоров'ям через необачність.

Основні причини отруєнь:

· вживання отруйних грибів;

· неправильне приготування умовно їстівних грибів;

· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

· вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Не збирайте гриби:

· якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

· поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

· невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

· з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

· ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.

Заходи застереження :

· не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності;

· не куштуйте сирі гриби на смак;

· гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута;

· при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

· не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Симптоми отруєння:

· нудота;

· блювота;

· біль у животі;

· посилене потовиділення;

· зниження артеріального тиску;

· судоми;

· мимовільне сечовиділення;

· проноси;

· розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Перша допомога при отруєнні грибами:

· викличте "Швидку медичну допомогу";

· одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок теплої води; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

Після надання домедичної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

Забороняється:

· вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, це може прискорити всмоктування токсинів грибів в організмі;

· займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Городянам

12.08.2022, 17:00