Календар оновлень:

Події міста:05.06.2023, 19:49
Полтавцям до відома:02.06.2023, 13:31
Заяви прес-служби:01.06.2023, 14:26
Документи:05.06.2023, 03:00
 
Останнє оновлення: 05.06.2023, 19:49
ГородянамЦ Н А П Для юридичних осіб Для бізнесу та інвестора For foreign visitorse-gov
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

До уваги полтавців! Профілактика ботулізму

29.07.2022, 13:29

Ботулізм (від лат. Botulos – ковбаса) – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем.

Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг.

За 6 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 43 випади ботулізму з 46 постраждалими, померло 2 людини.

Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також в продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі, консервах. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі іноді до 4 діб і більше.

Основні симптоми захворювання:

- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
-сильно виражена сухість у роті;
-важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
-підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
-запаморочення;
-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
-судоми.

Профілактика ботулізму

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується:
- виготовляти в домашніх умовах солону, в'ялену та копчену рибу, копчені м'ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м'ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску.
- не купувати у місцях не санкціонованої торгівлі м'ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в'ялену та копчену, копчені м'ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних, пошкоджених банках та з наявністю плісняви.

При перших ознаках захворювання негайно треба звернутись за медичною допомогою!

Городянам