Календар оновлень:

Події міста:21.01.2025, 19:01
Полтавцям до відома:21.01.2025, 19:12
Заяви прес-служби:13.11.2023, 10:49
Документи:20.01.2025, 02:00
 
Останнє оновлення: 21.01.2025, 19:12
МістянамЦ Н А П Для юридичних осіб Для бізнесу та інвестора For foreign visitors
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

05.07.2022, 14:11

Отруєння грибами (інтоксикація грибами) виникає після вживання грибів, що містять токсини. Існують тисячі видів грибів, із них близько сотні може спричинити симптоми отруєння, а до 20 видів грибів у наших широтах потенційно загрозливі для життя людини при споживанні.

Понад 95% випадків інтоксикації грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Тому важливо збирати лише відомі сорти грибів, не ризикувати здоров'ям через необачність.

Основні причини отруєнь:

· вживання отруйних грибів;

· неправильне приготування умовно їстівних грибів;

· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

· вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Не збирайте гриби:

· якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

· поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

· невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

· з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

· ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.

Заходи застереження :

· не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності;

· не куштуйте сирі гриби на смак;

· гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута;

· при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

· не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Симптоми отруєння:

· нудота;

· блювота;

· біль у животі;

· посилене потовиділення;

· зниження артеріального тиску;

· судоми;

· мимовільне сечовиділення;

· проноси;

· розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Перша допомога при отруєнні грибами:

· викличте "Швидку медичну допомогу";

· одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок теплої води; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

Після надання домедичної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

Забороняється:

· вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, це може прискорити всмоктування токсинів грибів в організмі;

· займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Містянам