Календар оновлень:

Події міста:Сьогодні, 18:51
Полтавцям до відома:17.03.2023, 13:22
Заяви прес-служби:Сьогодні, 10:05
Документи:16.03.2023, 02:00
 
Останнє оновлення: 20.03.2023, 18:51
ГородянамЦ Н А П Для юридичних осіб Для бізнесу та інвестора For foreign visitorse-gov
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

Обережно ТРИХІНЕЛЬОЗ!!!!

09.06.2020, 12:36

Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків.

Основним джерелом зараження трихінельозом є свинина, а також м'ясо диких кабанів, ведмедів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження трихінельозом. Інфікування людей відбувається через шлунково-кишковий тракт у результаті споживання сирого або недовареного, недопеченого або недосмаженого м’яса інфікованих тварин (м'ясо і сало подвірно забитих свиней, туші яких не досліджені на трихінельоз).

Провідну роль в розповсюдженні захворювання на території України займає дика фауна, в якій постійно здійснюється циркуляція збудників трихінельозу.

Личинки трихінел гинуть при прогріванні до + 71 С в товщі шматка м'яса протягом 60 хвилин. Знезараження збудника трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при товщині шматка м'яса 15 см при температурі - 15 С протягом 20 діб, - 23 С - 10 діб, - 29 С - 6 діб. При товщині шматка від 15 до 50 см відповідно - 15 С - 30 діб; - 25 С - 20 діб та - 29 С - 12 діб.

Місто Полтава на даний час - вільне від збудника, але в дикій фауні на території Полтавської області виділено збудник трихінельозу.

Сусідні області також не благополучні щодо даного захворювання, тому з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання полтавці повинні особливу увагу приділяти наступному: 

·завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;

·забороняється комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;

·постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;

·забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані;

·періодично проводити дегельмінтизацію тварин;

· всі туші свиней та диких тварин, що сприятливі до збудника трихінельозу, яких забивають на м’ясокомбінатах, забійних пунктах, полюванні та подвір’ї власника, підлягають ветеринарно-санітарній експертизі з обов’язковим проведенням трихінелоскопії в установленому порядку;

·в місті Полтава категорично заборонена стихійна торгівля і особливо небезпечно купувати «з рук» м’ясопродукти (свинини, м’яса диких кабанів, конини, домашні ковбаси, сало);

·любителям «домашнього»: шашликів, баликів, корейки, солонини, строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожувані вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С.

Пам’ятайте!!! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати.

Полтавське міське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

Тел. (0532) 57-06-17

Городянам