Увага! Трихінельоз!13.12.2019, 13:29 Трихінельоз - гельмінтозна хвороба тварин і людей. Гельмінти паразитують у кишечнику людей і тварин, а личинки - у поперечно-посмугованих м'язах. Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди. Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина. Тварини заражаються при поїданні інвазованого личинками трихінел м'яса та не знезаражених продуктів забою свиней (обрізь, кухонні відходи, субпродукти), коней, тушок хутрових звірів, а також інвазованих трупів собак, котів, щурів, мишей тощо. Розповсюдженню інвазії сприяють не обладнані скотомогильники, звалища, занедбані території ферм, населених пунктів. Личинки трихінел гинуть при прогріванні до +71° C в товщі шматка м'яса протягом 60 хвилин. Знезараження збудника трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при товщині шматка м'яса 15 см при температурі -15° C протягом 20 діб, -23° C - 10 діб, -29° C - 6 діб. При товщині шматка від 15 до 50 см відповідно -15° C - 30 діб; -25° C - 20 діб та -29° C - 12 діб. Клінічні ознаки захворювання залежать від інтенсивності інвазії. У тварин є дві форми перебігу хвороби: гостра та хронічна, але найчастіше зустрічається хронічна. Тварина під час інкубаційного періоду розвитку захворювання стає пасивною, в неї пропадає апетит, іноді може бути пронос. Спостерігається різка втрата ваги, тварина погойдується при ходьбі. Тривалість захворювання залежить від інтенсивності капсулювання личинок у м`язових тканинах. Після цього клінічні симптоми захворювання зникають, але тварина залишається носієм трихінел. Місто Полтава на даний час - вільне від збудника, однак людина може захворіти на трихінельоз через свою безпечність. Основним джерелом зараження трихінельозом є свинина, а також м'ясо диких кабанів, яке містить у собі личинки трихінел. Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищує личинки гельмінтів, а при виморожуванні вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70°С. Перші ознаки захворювання в людини проявляються, як правило, на 4-6 день зараження. Хвороба може мати стерту (легку) і важку форми, що залежить від кількості проковтнутих личинок і від стану імунної системи людини. Для стертої форми захворювання характерні: підйом температури до 37,2-38°С, слабко виражені м`язові болі. Можлива невелика набряклість, частіше набряклість повік. Через 2-3 тижні температура раптово піднімається до 40°С, виникають сильні м`язові болі, набряк обличчя, головний біль, висип. Важка форма захворювання починається з болю в животі, блювоти, проносу. Потім виникає сильний біль в потилиці, посилюються м`язові болі, температура піднімається до 41°С. По тілу розходиться висип, який запалюється і починає нагноюватися. При трихінельозі страждають всі органи і системи людини: серце, легені, печінка, головний мозок. При несвоєчасно розпочатому лікуванні можливий летальний результат. З метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов'язані: - Завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств; - Заборонити комплектування свинопоголів'я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА; - Постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати; - Забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані. Особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м'ясо свиней і диких тварин. Спеціалісти ветеринарної медицини, що здійснюють ветеринарно-санітарну експертизу м'яса та м'ясопродуктів, проводять обов'язкове дослідження на трихінельоз усіх туш свиней, коней, кабанів, борсуків, нутрій, яких забивають на бойнях, м'ясокомбінатах, забійно-санітарних пунктах господарств, подвірному забої, на полюванні тощо. Особлива небезпека для людей захворіти на трихінельоз є закупівля м'яса або м'ясопродуктів на стихійних ринках, цінуйте своє здоров'я. Полтавське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області |
Містянам
|