СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ ЖИВОЮ РИБОЮ - ПОТЕНЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ!21.05.2019, 12:38 Проблема стихійної торгівлі існує у всіх містах та районах України. Існує ця проблема і в м. Полтаві, де в різних місцях розгорнулася несанкціонована торгівля м’ясними і молочними продуктами, рибою, овочами. Особливу небезпеку становить «жива» риба, яка продається на стихійних ринках. Риба – дуже швидкопсувний продукт, тому потребує відповідних умов реалізації при понижених температурних режимах і має дуже короткий термін придатності. З метою запобігання інфекційним захворюванням та отруєнням, які можуть спричинити тяжкі наслідки, пов’язані із заподіянням шкоди здоров’ю людини через продукти рибальства, Полтавське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області попереджає: 1) Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. 2) Купуючи рибу на стихійних ринках, з рук без документів, яка як правило являється браконьєрським уловом, покупці стимулюють браконьєрів до нових незаконних «рибалок» і тим самим підтримують їх, купуючи у них рибу невідомого походження та невстановленої якості. Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання і забороняється продавати. Небезпечні хвороби та паразити легко потрапляють до таких продуктів. Однією з таких небезпечних хвороб є ботулізм, вкрай небезпечна підступна хвороба, коли споживач самостійно не може визначити, чи містить продукт харчування (перш за все риба) токсин ботулізму чи ні. Реальну загрозу життю та здоров’ю споживача складає риба, яка реалізується без будь-яких документів про безпечність продукції фізичними особами в місцях стихійної торгівлі. Любителі споживати в’ялену та копчену рибу, не завжди усвідомлюють, що результатом такого споживання може бути в кращому випадку реанімаційне відділення лікарні. На жаль, покупці не замислюються про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як транспортувались. Не лякає наших людей і бруд, що летить на продукти з вулиці, від машин та з-під ніг перехожих. При цьому кожен повинен розуміти, що винним у своїй хворобі буде лише той, хто придбав небезпечні продукти на стихійних ринках, спокусившись на ціну чи привабливий вигляд товару. Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції придбаних в неустановлених місцях та в антисанітарних умовах. Занадто ощадливим покупцям варто пам'ятати, що купівля продуктів з землі — великий ризик! Полтавське міське управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області тел. 56-17-06 |