Календар оновлень:

Документи:24.09.2021, 15:18
Події міста:24.09.2021, 10:00
Заяви прес-служби:23.09.2021, 08:25
Полтавцям до відома:21.09.2021, 09:52
Відеоблог:09.04.2019, 16:04
 
Останнє оновлення: 24.09.2021, 15:18
ГородянамЦ Н А П Для юридичних осібДля бізнесу та інвестора For foreign visitorse-gov
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

Ліпимо вареники! Сьогодні свято!

13.01.2021, 10:30

13 січня відзначають на Україні, як День святої Меланії Римлянки. У давнину цей день завершував рік, а наступний за ним день – святого Василя – відкривав новий. Саме через це вечір 13 січня повинний бути багатим, тобто щедрим, щоб наступний рік був таким же.

Щедрий вечір – свято, на яке зранку починали готувати другу обрядову кутю – Щедру. На відміну від Багатої, її можна було заправляти скороминою. Пекли млинці із салом, готували пироги, вареники. Сідаючи до святвечері, кожен одягав нову або свіжовипрасувану сорочку, а також брав власну, спеціально мічену ложку.

Звечора і до півночі оселі обходили щедрувальники. Юнки, зібравшись у гурти, з поетичними піснями-щедрівками відвідували сусідів, а дівчата-підлітки щедрували поодинці чи гуртом. Тексти дитячих щедрівок виконувалися в один голос або ж речитативом. Парубки в цей час «водили Меланку», тобто перевдягненого в жіноче вбрання жартівника. З цим сюжетом пов'язані саркастичні сценки, що їх розігрували учасники дійств.

Обов’язковою стравою на Маланки була кутя та узвар. Також мали бути вареники з різноманітними начинками. Без них не можливо уявити традиційну щедру вечерю. Готували вареники з м'ясом, зі шкварками або ж з картоплею та грибами, навіть із гречкою. На десерт подавали вареники з сиром і сухофруктами.

Дівчата жартуючи, вкладали в начинку свої каблучки чи зовсім дивні продукти, а потім пригощали ними гостей. Це було смішно та дарувало всім веселий настрій. Окрім таких вареників, мали бути і з маком. Дівчата на виданні вірили, що саме такою начинкою вони причарують до себе хлопців, котрим дадуть з’їсти вареники. Також варениками пригощали щедрівників – хлопчиків і дівчаток різного віку. Коли господині ліпили вареники, то вкладали певний сенс у те, яку начинку додати. Наприклад, вареники з сиром, котрими пригощали щедрівників, робили «корів ласкавими».

У кожному регіоні є свій власний, особливий рецепт приготування вареників, але полтавські не сплутати ні з чим. На Полтавщині і донині щороку проходять величезні народні гуляння з приготуванням понад 20 різновидів вареників.

«Варенички у сметані - страва не звичайна, для обіду, для вечері і для чарування..." – співала наша землячка Раїса Кириченко у відомій пісні. Вареники наші полтавські, повірте, знамениті в усьому світі. Такі пухкі, білі, повнісінькі вареники варять лише в нас, на Полтавщині. І саме вареники, а не варенички маніпусінькі. Справжній вареник по-полтавськи - розміром з кулак, не менший. Щоб з'їв два-три - і наївся... І ще, готувати полтавські вареники слід на пару - тільки тоді вони дійсно "як пух та дух, як пуховочка...".

Особливість такої технології приготування в тому, що на кисляку з содою чи дріжджами замішується пухке тісто, а готові вироби господиня викладає на марлю, пов'язану навколо каструлі, всередину якої налита вода. Накриті кришкою вареники пропарюються до готовності, вони виходять ситними та пухкими.

Полтавські господині готують і солоні вареники з сиром, капустою, картоплею чи горохом. У солодкі ж переважно додають мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти. Борошняна начинка була типовою для Полтавщини та Південної Чернігівщини. Для цього підсмажували сало, доки воно не перетворювалось на суху жовту шкварку, і у киплячий смалець, розмішуючи, додавали борошно.

До вареників із сиром, фруктами чи ягодами додавали сметану або ряжанку. Запивали їх холодним свіжим або кислим молоком. У повсякденному меню українського селянина вареники зустрічалися нечасто, вони були окрасою недільного й святкового столу. Також вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, а жінки - породіллі. При цьому примовляли: "Щоб повна була завжди, як вареник" – у цих випадках вареники символізували продовження роду.

Про вареники складали пісні, писали вірші, їм ставили пам'ятники, а Микола Гоголь згадував вареники в своїй повісті "Вечора на хуторі близь Диканьки". Їх з неабияким апетитом "наминав" запорожець Пузатий Пацюк, коли до нього прийшов коваль Вакула.

Колектив бібліотеки-філіалу №3 вітає всіх з прийдешнім святом!

Щедрої куті та смачних вареників!

Інформацію надано Департаментом культури, молоді та спорту Полтавської міської ради

Журналістам до відома

23.09.2021, 08:25.  24. 09. 2021, 10: 00 - шоста сесія Полтавської міської ради восьмого скликання (сесійна зала, ПМР) Більше інформації

22.09.2021, 16:29.  Оновлений перелік заходів з нагоди Дня міста Подробиці

15.09.2021, 16:31.  16. 09. 2021, 10. 00  — засідання виконавчого комітету (ПМР, к. 222). Докладніше

08.09.2021, 17:18.  Перелік заходів на 09. 09. 2021 Більше інформації

Інша інформація

 

До вашого відома

Ви можете отримувати оперативну інформацію з сайту Полтавської міської ради за допомогою RSS-каналу.

24.09.2021, 10:00