29.07.2022, 13:29 Ботулізм (від лат. Botulos – ковбаса) – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем.
Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг.
За 6 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 43 випади ботулізму з 46 постраждалими, померло 2 людини.
Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також в продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі, консервах. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі іноді до 4 діб і більше. Основні симптоми захворювання:
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; -сильно виражена сухість у роті; -важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); -підвищена стомлюваність, м'язова слабкість; -запаморочення; -короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); -судоми.
Профілактика ботулізму
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується: - виготовляти в домашніх умовах солону, в'ялену та копчену рибу, копчені м'ясопродукти; - консервувати в герметично закупорених банках м'ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму; - консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску. - не купувати у місцях не санкціонованої торгівлі м'ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в'ялену та копчену, копчені м'ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах; - не купувати консерви у бомбажних, пошкоджених банках та з наявністю плісняви.
При перших ознаках захворювання негайно треба звернутись за медичною допомогою!
|