09.06.2020, 12:36 Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Основним джерелом зараження трихінельозом є свинина, а також м'ясо диких кабанів, ведмедів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження трихінельозом. Інфікування людей відбувається через шлунково-кишковий тракт у результаті споживання сирого або недовареного, недопеченого або недосмаженого м’яса інфікованих тварин (м'ясо і сало подвірно забитих свиней, туші яких не досліджені на трихінельоз). Провідну роль в розповсюдженні захворювання на території України займає дика фауна, в якій постійно здійснюється циркуляція збудників трихінельозу. Личинки трихінел гинуть при прогріванні до + 71 С в товщі шматка м'яса протягом 60 хвилин. Знезараження збудника трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при товщині шматка м'яса 15 см при температурі - 15 С протягом 20 діб, - 23 С - 10 діб, - 29 С - 6 діб. При товщині шматка від 15 до 50 см відповідно - 15 С - 30 діб; - 25 С - 20 діб та - 29 С - 12 діб. Місто Полтава на даний час - вільне від збудника, але в дикій фауні на території Полтавської області виділено збудник трихінельозу. Сусідні області також не благополучні щодо даного захворювання, тому з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання полтавці повинні особливу увагу приділяти наступному: ·завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств; ·забороняється комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА; ·постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати; ·забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані; ·періодично проводити дегельмінтизацію тварин; · всі туші свиней та диких тварин, що сприятливі до збудника трихінельозу, яких забивають на м’ясокомбінатах, забійних пунктах, полюванні та подвір’ї власника, підлягають ветеринарно-санітарній експертизі з обов’язковим проведенням трихінелоскопії в установленому порядку; ·в місті Полтава категорично заборонена стихійна торгівля і особливо небезпечно купувати «з рук» м’ясопродукти (свинини, м’яса диких кабанів, конини, домашні ковбаси, сало); ·любителям «домашнього»: шашликів, баликів, корейки, солонини, строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожувані вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С. Пам’ятайте!!! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Полтавське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Тел. (0532) 57-06-17 |