Календар оновлень:

Події міста:14.12.2018, 18:15
Документи:14.12.2018, 17:09
Полтавцям до відома:14.12.2018, 15:11
Заяви прес-служби:14.12.2018, 09:10
Відеоблог:12.12.2018, 08:42
 
Останнє оновлення: 14.12.2018, 18:15
ГородянамЦ Н А ПІнвестиції Полтава туристична For the foreign visitorse-gov
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

Про запобігання виникнення отруєнь дикорослими грибами

27.09.2018, 16:17

«Про запобігання виникнення отруєнь дикорослими грибами»

Щороку в нашому регіоні реєструється харчові отруєння, що викликані споживанням грибів, найчастіше пов’язані з вживанням невідомих дикорослих грибів. На території Полтавської області з початку 2018 року грибами отруїлися 5 осіб, із них 3-є дітей, по два випадки зареєстровані в Полтавському та Пирятинському районах, один в Кобеляцькому районі, летальних випадків не зареєстровано.

Що ж призводить до біди? Зупинимось на основних причинах отруєнь:

1. Найчастіше отруєння людей дикорослими грибами пов’язані із вживанням пластинчатих отруйних грибів, зокрема, блідої поганки.

2. Зробити помилку можуть навіть досвідчені люди, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки.

3. Слід також наголосити, що багато їстівних грибів має своїх отруйних двійників.

4. Не можна виключити і отруєння людей їстівними грибами. Із-за властивості накопичувати в собі всі чинники екологічного неблагополуччя, вони стають небезпечними для здоров’я.

5. В зв’язку із рядом біологічних особливостей (наявність хітинової оболонки) гриби є важкою їжею для дітей, людей похилого віку, що може спровокувати порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

6. Отруєння можливі при їх неправильній, несвоєчасній кулінарній обробці.

7. Отруєння виникають при вживанні старих, перезрілих грибів, які є добрим живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів.

8. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Отже під час посухи грибів краще не їсти взагалі.

Серед населення існують хибні твердження і невірні думки про способи визначення придатності грибів до споживання, деякі з них приведені нижче:

§ Одні вважають, наприклад, що отруйні гриби мають неприємний запах, смак. Але запах та смак смертельно отруйного гриба блідої поганки або червоного мухомора не має ніяких неприємних особливостей, а навпаки, запах блідої поганки нагадує запах звичайної печериці.

§ Деякі гадають, що комахи та слимаки не їдять отруйних грибів. Це також абсолютно невірна думка, оскільки вони нарівні з їстівними грибами, їдять і сильно отруйні гриби. Грибами живляться багато видів комах, які одночасно є розповсюджувачами грибних спор.

§ Не допоможуть у визначенні отруйності грибів ні срібна ложка, ні головка цибулі або часнику. Насправді побуріння цибулі або часнику можуть викликати як отруйні, так і їстівні гриби в залежності від вмісту в них ферменту тирозинази. Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло ряду амінокислот.

Отже, засобів гарантувати безпеку зібраних вами грибів не існує.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення людей за медичною допомогою.

Декілька порад і застережень тим, хто все ще намагається ризикувати власним здоров’ям:

§ найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як продукту взагалі. Особливо небезпечні пластинчаті гриби;

§ стережіться збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких ще не чітко виражені морфологічні властивості;

§ не порівнюйте зібрані гриби чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;

§ не дозволяйте збирати гриби дітям;

§ не вживайте гриби під час споживання алкогольних напоїв, це прискорює процеси всмоктування отрути;

§ не збирайте дикорослі гриби на узбіччях автомобільних та залізничних доріг, на місцях тваринницьких ферм, поблизу сміттєзвалищ, складів отрутохімікатів та в інших небезпечних місцях;

§ значною причиною отруєнь є торгівля дикорослими грибами в невстановлених місцях та все, що стосується стихійної торгівлі. Не купуйте гриби з рук, у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, адже відро привабливих на перший погляд грибів може коштувати вам життя;

§ пам’ятайте, що навіть після проведення лікування, у багатьох потерпілих повного видужання та відновлення здоров’я не настає.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Полтавське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області

Городянам